ChatGPT fylder meget i medierne i disse dage.

PT finder jeg det selv mere skræmmende end fantastisk.

En side jeg umiddelbart er mere begejstret for er thisxdoesnotexist.com.

Her genererer kunstig intelligens billeder af mennesker, katte, heste eller laver memes ud fra data og mønstre, som systemet genkender. Og billederne er ret virkelighedstro.

Det kan give anledning til en god snak om, hvad kunstig intelligens er – ligesom f.eks. Google Quick Draw.

Nu er siden har godt varedeklareret alene pga. navnet. Flere kategorier har også tydelige vandmærker, der fortæller, at objektet på billedet ikke eksisterer.

Man kan eleverne se det alene på billederne? Når kunstig intelligens bruges på denne måde, er vi ret lette at manipulere med?

Hvem kan vi forestille os vil gøre brug af billedmanipulation ved hjælp af kunstig intelligens? Og hvad kan formålet være?

Gå ind på siden via linket ovenfor. Klik på en af underkategorierne – f.eks. This Person Does Not Exist.I det viste eksempel går vi ind på undersiden “This person does not exist.” Hver gang siden genindlæses genereres et nyt billede. Man kan altså ikke bestille et billede af en storbarmet, jysk blondine. Man ved ikke på forhånd, hvad man får.

Det er både skræmmende og fascinerende, hvor realistiske billederne er, for personerne på billedet eksisterer jo ikke.Hvad kan man så bruge det til?

Jeg oplever til tider, at jeg har elever, der har svært ved at forstå, at skriftlig fremstilling i dansk er en fiktiv situation.

Her kan man bede dem om at lave opgaver, hvor de skal bruge billeder fra This Person Does Not Exist og så skrive fiktive interviews med citater fra personerne. For at forhindre at hele timen bruges på at finde en person, kan man sætte det benspænd, at de maksimalt på genopfriske siden 5 gange, før de vælger en person.

Man kan også vende opgaven om og sige, at den person, som siden udvælger til dem, vil være den person, der er modtageren af deres opgave. Variationen i alder er køn er ofte stor. Der jo forskel på, om man skriver til en ung person eller en, der er er lige så gammel, som deres dansklærer.

For min skyld må eleverne også gerne bruge billeder fra siden som illustrationer til deres skoleopgaver, så længe kilden er tydelig.

Andre eksempler

Siden kan også generere Memes, biler, mad osv., der ikke eksisterer. Personligt finder jeg Memesene kedelige, og jeg er nok lidt blank lige nu ift.,hvad jeg skal med en masse kattebilleder. Men skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du har gode ideer.  • Share: