Draftback er tilføjelsesprogram til Google Chrome, der fortæller noget om, hvordan elever arbejder i Google Docs. Det kan vise, hvor længe en elev har arbejdet i et dokument, hvornår en elev har arbejdet i dokumentet, og det kan afspille en lille film, der viser hvordan teksten er blevet til.

Sådan tilføjer du Draftback til Google Chrome


Gå til Chrome Webshop og skriv “Draftback” i søgefeltet.

Klik på “1 ud af 1 udvidelser”

Klik på “Føj til Chrome”

Klik på “Tilføj udvidelsen”

Draftback vil nu være på menulinjen for udvidelser.




Hvis du ikke kan se Draftback, klikker du på den sorte puslespilsbrik. Herefter finder du Draftback i oversigten over udvidelser. Hvis udvidelsen har en blå tegnestift er den fastgjort på menulinjen. Har den en gennemsigtigt tegnestift, er den usynlig på menulinjen.



Lige med Draftback behøver udvidelsen dog ikke at være synlig på din menulinjen. Programmet virker kun i Google Docs, og her vil du alligevel kunne se det i dokumentet som en grå boks i øverste venstre hjørne.



Sådan virker Draftback

Gå ind i dokumentet og tryk på Draftback-knappen.



Når bjælken går fra lyseblå til grøn, og teksten ændrer sig fra “Preview” til “View” kan du se historikken.

Tryk på “View” og du kan se en lille film over, hvordan der er arbejdet i dokumentet.



Hvis du sætter afspilningen af Draftback på pause, kan du rykke frem og tilbage i afspilningen på tidbjælken foroven.



Hvis du noget går for hurtigt, kan du sætte flueben i “Play at actual speed.” Så afspilles skriveprocessen i 1 til 1 i den tid, der er arbejdet i dokumentet.

Du kan også styre hastigheden af afspilning i den lodrette bjælke i venstre side.



Dokumentstatisik – det bedste værktøj

Et af de bedste værktøjer i Draftback er dokumentstatstikken. Her kan kan man ret præcist se, hvor mange ændringer/revisions, der er sket i et brev, og hvor længe ad gangen, der er arbejdet i dokumentet.

At oprette et dokumnet og skrive ordet “Hej!” er lig med 5 ændringer.

At kopiere en tekst ind i et dokument giver 1-2 ændringer.

Så jo færre ændringer (det kaldes revs) i det dokument, jo mindre arbejde er der i dokumentet.

I eksemplet nedenfor er der over 1100 tegn i dokumentet, men der er kun 7 ændringer (revs), og det er fordi teksten er kopieret ind i dokumentet.




Skal du se, hvor lang tid, der er arbejdet i dokumentet, skal du ind i selve dokumentstatistikken.

Det gør du ved at åbne Draftback og så klikke på document graphs and statistics, der er står med blåt i øverste højre hjørne.



I dette eksempel viser Draftback, at der har været 6 gange, der har været arbejdet i dokumentet. Første gang var det kun i godt 1½ minut, og her var få ændringer. Anden gang blev der arbejdet 45 sekunder, og her var en del ændringer osv.



i det andet eksempel har vi at gøre med en tekst på 1142 tegn. Teksten er lavet på 13 sekunder, og der er kun 19 ændringer i alt.

Det er fordi det drejer sig om denne tekst, der er fremstillet i ChatGPT og bagefter kopieret ind i et dokument.



De færreste elever kan forklare, hvordan de har lavet så lang en tekst på så få sekunder. En afspilning af processen i langtsom tempo viser da også med al tydelighed, at de fleste af ændringerne i teksten er sletning af hjæjpetekst, der er koieret med ind fra ChatPTG.



Hvad så hvis der er blokeret for Draftback?

I nogle kommuner er der blokeret for Draftback pga. GDPR. I princippet kan man så installere Draftback på en privat konto og så dele dokumentet med sig selv med redigeringsadgang. Det vil jeg på det kraftigste fraråde, fordi man så uforvarende kan bryde lovgivning. Så hellere advokere kraftigt for at få styr på at bruge Draftback på lovlig vis.



Draftback i Google Classroom

Retter du opgaver i Google Classroom, kan det være svært at finde Draftback. Du kan se her, hvordan du finder det.

I det daglige arbejde skal mine elever altid aflevere i et dokument, jeg har lagt ind til dem – både i MinUddannelse og Classroom. Jeg retter ikke opgaver, hvor teksten er kopieret ind.

Draftback kan heller ikke bruges til opgaver, er uploadet som PDF-filer, hvad de jo typisk vil være til prøven.

  • Share: