En kollega synes, det er svært at undervise i grammatik på Google Meet. Hun havde ikke udforsket jamboard-tavlen, der er integreret i Google Meet.

Jamboard er både et device (men med en vejledende pris på 5000 dollars kommer det næppe ud på mange folkeskoler) og en app, der i forvejen er en del af Google Education-pakken. Her på bloggen behandler jeg udelukkende app’en.

Som med alt andet Google kan man samarbejde i et jam. Har man givet sin elever redigeringsrettigheder, kan de både tegne og indsætte billeder og andet gøj på godt og ondt. Der er dog et max på 20 personer, der kan deltage i et jam på samme tid.

Find Jamboard i Google Meet


ø
Tryk på de tre prikker i nederste højre hjørne.

Vælg “Tavle” i menuen.

Du kan vælge at åbne en ny tavle fra bunden af – eller du kan indsætte et jam, du har forberedt i forvejen.

Inden du trykker send, skal du dog lige tage stilling til, om deltagerne i mødet, skal kunne redigere i jammet, eller om de bare skal kunne se. Man kan altid ændre delingsindstillingerne undervejs.Deltagerne i Meet får et link til Jamboardet chatten. Hver deltager får sin egen tavle. Så det fungerer lidt anderledes end skærmdeling.

Udover at være en del af Meet, finder du også app’en i Google App-vælger (den, der ligner en belgisk vaffel).Det kan være du skal scrolle lidt ned i app-vælger-menuen, før du finder Jamboard-ikonet. Husk du kan flytte de apps, du bruger hyppigt længere op i menuen.

Funktioner i JamboardA. Tegn: Du kan bruge en pen, en tusch, en overstregningstusch og en pensel. Du kan vælge mellem 6 forskellige farver.

B. Viskelæder: Den siger vist sig selv.

C. Vælg: Klik og juster på en form, en sticky note, et billede eller en tekstboks.

D. Sticky note: En digital post-it, hvor du kan skrive tekst. Du kan vælge mellem 6 forskellige farver.

E. Billede: Indsæt et billede fra dit device, fra billedsøgning, fra dit drev osv.

F. Former: Indsæt en cirkel, et kvadrat, trekant osv. Du kan ændre på kant- og fyldfarve

G. Tekstboks: Indsæt en tekstboks. Du kan vælge 6 forskellige farver og 5 forskellige skriftstørrelser.

H. Laserpen: Digital pegepind, der fremhæver de ting, som du vil have, andre skal lægge mærke til.

I. Fortryd/Annuller fortryd: Fortryd en handling. Og annuller, hvis det var en fejl, du fortrød.

J. Zoom: Forstør og formindsk, hvis du skal fremhæve noget. Tryk på zoom-knappen, når du vil ud af zoom (i andre programmer, kan du nøjes med at trykke på esc-knapppen).

K. Angiv baggrund: Du kan skifte baggrund, så du har en anden farve, prikker, linjer, tern osv. Du kan også indsætte et billede som baggrund.

L. Ryd ramme: Visk alt på tavlen ud med et snuptag.

M. Rammeoversigt: Her kan du skifte til næste ramme. Tænk på det, som om du skifter til en ny side på en flip-over. Klikker du på oversigten, kan du lave en kopi af en ramme, tilføje nye ramme, slette en ramme eller se alle rammer på en gang.

Det kan godt være lidt omstændigt og blíve et meget langt blog-indlæg, hvis jeg skal vise dig grundfunktionerne.

Klik dig i stedet gennem dette slideshow, hvor du ser det i action.


Du kan tage en kopi af slideshowet, så du kan redigere i det, hvis du skal vise det til elever.

Prøv selv

Tag din egen kopi af mit demo-jamboard her, så du kan prøve de forskellige funktioner.


I demo-jamboardet kan du f.eks. lave en billedversion af “Would you rather.” Man indsætter en sticky note med sit navn og flytter den så hen på den del af billedet, der passer til ens holdning.


I denne ramme har jeg placeret en sticky note med tekst på engelsk bag en kanin. Når jeg flytter kaninen, kommer teksten frem. Eleverne kan nu billed-google efter ordet. Fint til begynderengelsk.Jamboards overstregningstusch er supergod til digital wordsearch. Indsæt en wordsearch som baggrundsbillede.Og så til årsagen til blogindlægget – jamboard er genialt til grammatikøvelser og -undervisning.

Jeg har touchskærm på både PC og chromebook. Jeg har længe syntes, at det var en overflødig funktion, men lige netop, når der skal findes udsagnsled og grundled virker det mere logisk at tegne på skærmen med pegefingeren end at bruge musen.

Jeg kan se, at min 11-årige bruger sin touchskærm virkelig meget.

God fornøjelse med Jamboard.

Kilde: https://ditchthattextbook.com/jamboard/

  • Share: