Som du sikkert har set og hørt flere steder, har vores elever nu fået en ny måde at snyde på i engelsk-, tysk og danskundervisningen, når det drejer sig om skriveopgaver.

Siden openai.com har en funktion baseret på kunstig intelligens, hvor man kan indtaste et skriveoplæg, og så kommer den med en mulig tekst.

Engelsk

Jeg har indtastet følgende oplæg:

Write what happened in the mountains:

Here is the beginning of the story:
William was getting ready to visit Kate when his phone rang. Three kids had
been reported missing in the mountains.



I løbet af 30 sekunder får programmet skrevet en historie på knap 260 ord. Du kan se, hvad der skrives her.



Dansk og tysk

Programmet fungerer desværre også på dansk. Da jeg beder programmet om at skrive om julemanden, der driller Rudolf, kommer den med et bud på godt 200 ord – læs historien her.

Heller ikke tysklæreren kan vide sig sikker. Jeg beder programmet om “Schreiben Sie über den Weihnachtsmann, der eine Party feiert”. Og resultatet kan læses her.



Vi kommer alle til at forholde os til ChatGPT, når den kan skrive på alle sprog. Og i modsætning til normale kopi-opgaver, kan vi ikke Google os frem til, hvor eleverne har fundet opgaven på nettet.

Matematik

Sammen med en matematiklærerkollega prøvede jeg i dag at indtaste forskellige opgaver.

Da vi indtastede en matematikopgave, kom den med følgende svar.



En simpel ligning var heller ikke svær:


Og helt idiot er maskinen ikke:


Fysik/kemi

Hvis vi beder om kemiske formler, lader den sig ikke narre af, at der skrives salt og vejsalt. Den kan – næsten – kende forskel på de to typer ift. anvendelsen.



Om den så har ret, når det gælder cement, kan jeg ikke gennemskue:





Hvad kan vi gøre?

Først og fremmest kan vi forebygge snyd ved, at skriveopgaver laves i skolen. Det kan der i forvejen være mange fordele ved. Men ulemper er der selvklart også.

Men indtil videre har vi også siden https://huggingface.co/openai-detector, der kan opfange, om teksten er skrevet med kunstig intelligens.

Jeg har sat den engelske tekst ind på siden, og se hvad der sker. Den blå farve indikerer, at teksten er skrevet af et menneske, den blå farve, at den er skrevet af en maskine


Den kommer frem til, at siden med 97,4% sikkerhed er falsk. Gudsketak og lov.

Men så sætter jeg den tyske tekst ind på samme side. Og her er resultatet stik modsat. Her når den frem til, at teksten med 99% sikkerhed er ægte. Ak!

Og resultatet er lige så nedslående på dansk.

At tjek-snyd-funktionen ikke virker på dansk og tysk har selvfølgelig noget at gøre med, at den primært er fodret med engelsksprogede tekster. Måske den bliver bedre med tiden.

Jeg har også testet GptZero. Her er resultatet ikke mere sikkert. Til gengæld er den langsommere.

Indtil videre må vi bruge samme metoder som hidtil: Bede elever om at genfortælle deres egen historie, forklare og oversætte svære ord – og hvis din kommune ikke har blokeret for gode gamle Draftback er det også stadig en løsning. For hvordan kan man skrive 200 ord på 30 sekunder?

Men umiddelbart tænker jeg, at det godt nok bliver svært at fange de elever, der vil snyde i matematik.

Genstart

Du kan høre mere om ChatGPT i Genstart fra 06.01.2023

  • Share: