GooDocs er en side, hvor du kan kan kopiere flotte skabeloner til Google Dokumenter. Skabelonerne er lavet af professionelle grafiske designere, og personligt er jeg begejstret for og overrasket over, at man kan lave så flot layout i Google Workspace.
Udover Google Docs skabeloner er der også skabeloner til Google Sheets, Google Slides og Google Tegninger, men særligt som dansklærer er det interessant at kunne finde gode skabeloner, som mine elever vil kunne bruge til afgangsprøven i skriftlig fremstilling.

I nedenstående eksempel er der taget udgangspunkt i en avis-skabelon, da det ofte er her, Google Docs volder problemer for eleverne.

Mere til inspiration end klar til brug

Et problem ved avisskabelonerne er dog, at de jo netop er lavet til aviser og ikke artikler. Jeg har endnu til gode at se til afgangsprøven, at eleverne skal skrive en hel avis.

Så det er ikke til afgangsprøven, man skal gå ind og tage en kopi af et layout, man vil bruge. Men man kan finde fin inspiration, for der er bestemt mange af siderne, der kan noget særligt ift. at demonstrere brug af farver og billeder til at fange læserens interesse og understrege et budskab.

Jeg lader altid mine elever kigge meget i magasiner for at få inspiration til layout, men fordelen ved GooDocs er, at eleverne ser eksempler, som er realiserbare med de redskaber, de har til rådighed i deres dagligdag.

Og det er i dagligdagen layoutredskaberne skal på plads.


Man skal starte med at logge ind på sin Google-konto. Herefter går du til GooDocs-hjemmesiden.

Du finder avisskabelonerne øverst på siden under knappen “newspaper” – Vær opmærksom på, om skabelonerne er lavet i Google Docs eller Google Slides. Der er logo for dokumenttypen ud for hver skabelon.

Når du har fundet en skabelon, der ser interessant ud, klikker du på billedet af skabelonen, så du kan få en forhåndsvisning af hele skabelonen.

Hvis du vil have en kopi af skabelonen, trykker du på “Edit template”. Du vil så skulle se på reklamer i 10 sekunder. Herefter bliver du spurgt, om du vil kopiere dokumentet. Her trykker du på “Lav en kopi.” Du har nu din egen kopi af dokumentet på dit drev, som du kan ændre i lige så tosset du vil.
Eksempel på tilpasset skabelonOBS! Papirstørrelsen kan være et problem!

I Danmark er standardmålet for et stykke papir A4. I USA er det lettersize. Det kan give bøvl, når du skal printe aviserne. I det nedenstående eksempel er det en A3-skabelon, der ændres til A4 (størrelsen på print til afgangsprøven). Her ses det tydeligt, hvordan alting rykker sig, når papirstørrelsen ændres.Jeg har derfor lavet en link-oversigt over, hvilke skabeloner, du kan kopiere i A4-størrelse. Kvaliteten af skabelonerne er dog meget svingende. I nogle er teksten slet ikke skrevet i spalter, og andre har et rodet udtryk. Men man kan jo lade eleverne evaluere skabelonerne og finde 3 gode og 3 dårlige. Det handler om at øge deres bevidsthed om godt og dårligt layout.  • Share: