Min 9. klasse vil gerne se julekalender hver morgen. Jeg er lidt splittet, for vi har travlt, men der skal også være plads til lidt hygge.

Hvis jeg ender med at sige ja, er der heldigvis en række gode kalendere på MitCFU.

Vil du gerne skimme kalenderen, før du smækker den på storskærm i klassen, er det muligt at streame den fra din telefon, så du kan sidde i ro og mag hjemme i sofaen.

Skulle elever blive ramt af hjemsendelse, kan du også låne dagens afsnit til dem, så de kan se med derhjemme.

Nedenfor finder du de kalendere, der er tilgængelige på MitCFU. Jeg har ikke set dem alle, så du må selv afgøre, om du vil se en fra listen.

Udskoling


Først og fremmest er der den go’e gamle: “Jul på Vesterbro” med Anders Matthesen. Afsnittene er mellem 10 og 15 minutter, så det er overskueligt.

Som adventskalender er der også “Jul med Trines mor,” men den er jeg nok selv for bonert til at vise for mine elever. CFU skriver 10. klasse som målgruppe.

Labans jul” er en adventskalender, man også kan overveje til sine elever. Afsnittene varer 27 minutter.

Endnu en adventskalender er “Mord på DR2″ fra 2019.

Jeg er selv vild med Rytteriet, men måske mine elever bare kigger underligt på mig, hvis jeg sætter adventskalenderen “Rytteriets jul” på.

Good old “The Julekalender” is also to find on MitCFU, if you orker to see the old trawer yet again. The afsnits are 10-12 minutes short.

Yallahrup Færgeby” er fra 2014, så mange af eleverne har nok ikke set den. Om den holder, skal jeg ikke kunne sige, men hvis den gør, er der også bonusafsnit.

Mellemtrin

DR’s “Den anden verden” er at finde på MitCFU. Den er oplagt, hvis man skal arbejde med intertekstualitet og eventyrtræk.

Tidsrejsen” er vist årets julekalender på DR1, men der er vel næppe grund til at se noget, de også kan de hjemme.

Skal man dække lidt nabosprog, kan man se den svenske “Jakten på tidskristallen.” Målgruppen er elever i DR Ultra-alderen. Den er tidligere vist netop her. Afsnittene er 15 minutter lange.

Til mellemtrinnet er der også den norske “Jul på månetoppen.” Igen er det en fin måde at få lidt nabosprogsarbejde ind i programmet på en hyggelig måde.

Sidste års glimrende “Julefeber” er også at finde på MitCFU.

Den norske “Julekongen” lyder hyggelig. Jeg får selv lyst til at se den, selv om målgruppen er 3.-5. klasse. Afsnittene varer 25 minutter.

DR’s vidunderlige “Julestjerner” er også at finde på MitCFU, hvis man gerne vil give sine elever lidt Wikke og Rasmussen og Annika Aakjær i stueren version.

Juleønsket” fra TV2 er også at finde på MitCFU. Den var også et hit hjemme hos mig i sin tid.

Hvis jeg havde al tid i verden, kunne jeg godt blive lidt nysgerrig på den svenske Barna Hedenhös uppfinner julen. Temaerne lyder spændende og aktuelle, og med afsnit på 15 minutter passer det fint i en skolehverdag.

Også Piratskattens hemmelighed lyder spændende – og igen varer den 15 minutter.

Skal du have lidt NT ind i julehyggen, er skønne Jultra oplagt som skolejulekalender. Hold nu op, jeg savner Kaare og Emil på skærmen. Afsnittene varer cirka 10 minutter, så det er også til at overse.

TV2’s “Ludvig og julemanden” er også næsten en moderne klassiker. Og da den er fra 2016, vil der være mange mellemtrinsbørn, der ikke kender den. Lidt over 20 minutter skal man sætte af til et afsnit.

Den svenske “Mirakel” er fra 2020 – og hvert afsnit varer 15 minutter.

Den svenske “Mysteriet på Greveholm” er en gammel svend fra 1996, men den er genudsendt flere gange på svensk TV, og den er kåret til den bedste julekalender nogensinde i Sverige. Men om den holder endnu, skal jeg lade være usagt.

Hvis du spørger mig, hvilken julekalender, der er den bedste i Danmark, er der ingen over og ingen ved siden af “Pagten.

En nyere svensk serie er “Panik i tomteverkstan.” Som mange af de øvrige svenske julekalendere varer den 15 minutter.

Snefald” er en norsk kalenderserie fra 2016. En af forfatterne bag er den norske Klaus Hagerup, der har skrevet bogen “Højere end himlen,” som jeg skrev speciale om nede i 1990’erne. Mange af tematikkerne fra bogen ses også i serien. Hvis bogen overhovedet kan lånes mere, skal den nok findes frem fra et biblioteksdepot.

Storm på Lugnagatan” er en svensk serie fra 2018. Afsnittene er typisk på 12-15 minutter.

Danske “Theo og den magiske talisman” må jeg have set, for den er fra 2017. Men jeg husker den ikke supergodt.

Tjuvarnas jul” fra 2011 skulle angiveligt være Charles Dickens jul på svensk.

Tusind år til juleaften” skal tages helt bogstaveligt. Svensk julekalender med tidsrejse.

Indskoling

Jul i Svinget var et stort hit hjemme hos mig, da den i sin tid blev sendt på DR i 2013. Den er til store indskolingsbørn eller små mellemtrinsbørn.

Gode gamle “Nissebanden” er også at finde på MitCFU. Afsnittene varer godt 20 minutter.

Ramajetternes jul” varer cirka 20 minutter pr. afsnit.

Sebastian Klein kan noget på TV, og han har også sin egen “Sebastians jul.

Selmas Saga” er en nyere svensk julekalender.

Fra 2020 er der den norske “Stjernestøv.” CFU angiver målgruppen som 0.-5. klasse.

Storm på Stillevænget” er en svensk serie fra 2019. Jeg har ikke set den, men jeg elsker ordspillet i titlen. Målgruppen er 1.-4. klasse.

Husker du debatten om manglende nissehuer? “Tinka og kongespillet” fra TV2 har målgruppen 0.-6. klasse. Hvis man hellere vil se “Tinkas juleeventyr,” er den der også.

Den populære “Tvillingerne og julemanden” har målgruppen 0.-5. klasse

  • Share: