Vil du gerne skimme kalenderen, før du smækker den på storskærm i klassen, er det muligt at streame den fra din telefon, så du kan sidde i ro og mag hjemme i sofaen.

Nedenfor finder du de kalendere, der er tilgængelige på MitCFU. Jeg har ikke set dem alle, så du må selv afgøre, om du vil se en fra listen.

Udskoling


Først og fremmest er der den go’e gamle: “Jul på Vesterbro” med Anders Matthesen. Afsnittene er mellem 10 og 15 minutter, så det er overskueligt. Sproget er dansk.

Som adventskalender er der også “Jul med Trines mor,” men den er jeg nok selv for bonert til at vise for mine elever. CFU skriver 10. klasse som målgruppe. Sproget er dansk.

Labans jul” er en adventskalender, man også kan overveje til sine elever. Afsnittene varer 27 minutter, og sproget er dansk.

Endnu en adventskalender er “Mord på DR2″ fra 2019. Den er også på dansk.

Jeg er selv vild med Rytteriet, men måske mine elever bare kigger underligt på mig, hvis jeg sætter adventskalenderen “Rytteriets jul” på. Sproget er dansk.

Good old “The Julekalender” is also to find on MitCFU, if you orker to see the old trawer yet again. The afsnits are 10-12 minutes short. The sprog is mostly Danglish.

Yallahrup Færgeby” er fra 2014, så mange af eleverne har nok ikke set den. Om den holder, skal jeg ikke kunne sige, men hvis den gør, er der også bonusafsnit. Sproget er dansk med et twist.

Mellemtrin

Julekalenderen fra DR år 2022, Julehjertets hemmelighed, er en af de kalendere, du kan finde på mitcfu .

TV2s Tinka og Sjælens spejl fra 2022 kan du også finde. Afsnittene varer 27 minutter.

Den svenske julekalender fra 2022 Kronprinsen som försvann har afsnit på 15 minutter og både danske og svenske undertekster. Serien beskrives således: En spændende vintersaga, som udspiller sig i en svunden tid, hvor konger og dronninger herskede. To børn fra helt forskellige verdener bliver mod alle odds gode venner og havner i deres livs eventyr sammen.

DR’s “Den anden verden” er at finde på MitCFU. Den er oplagt, hvis man skal arbejde med intertekstualitet og eventyrtræk. Sproget er dansk.

Tidsrejsen” var årets julekalender på DR1 i 2021. Det var en genudsendelse på dansk, der stadig holder.

Kometernes julvar TV2s bud på en julekalender i 2021. Hvert afsnit varer 20 minutter

Skal man dække lidt nabosprog, kan man se den svenske “Jakten på tidskristallen.” Målgruppen er elever i DR Ultra-alderen. Den er tidligere vist netop her. Afsnittene er 15 minutter lange. Vær opmærksom på, at sproget er svensk.

Kristiania Magiske Tivolitheater er en norsk serie, hvor afsnittene varer 20 minutter. Der er ikke danske undertekster. Serien er fra 2021

Til mellemtrinnet er der også den norske “Jul på månetoppen.” Igen er det en fin måde at få lidt nabosprogsarbejde ind i programmet på en hyggelig måde, da sproget er norsk.

2020 glimrende “Julefeber” er også at finde på MitCFU. Sproget er dansk.

Den norske “Julekongen” lyder hyggelig. Jeg får selv lyst til at se den, selv om målgruppen er 3.-5. klasse. Afsnittene varer 25 minutter, og sproget er norsk

DR’s vidunderlige “Julestjerner” er også at finde på MitCFU, hvis man gerne vil give sine elever lidt Wikke og Rasmussen og Annika Aakjær i stueren version. Sproget er underfundigt og dansk.

Juleønsket” fra TV2 er også at finde på MitCFU. Den var også et hit hjemme hos mig i sin tid. Sproget er dansk.

Hvis jeg havde al tid i verden, kunne jeg godt blive lidt nysgerrig på den svenske Barna Hedenhös uppfinner julen. Temaerne lyder spændende og aktuelle, og med afsnit på 15 minutter passer det fint i en skolehverdag. Vær opmærksom på, at den er på svensk.

Jul i en forbryderfamilie, hvor målet er, at familien skal være samlet til jul, så ingen må komme i fængsel. Det er et lidt anderledes take på jul. Svenske “En hederlig jul med Knyckertz” har afsnit på 15 minutter og både danske og svenske undertekster. Serien er fra 2021

Også Piratskattens hemmelighed lyder spændende – og igen varer den 15 minutter, men den er på svensk.

Skal du have lidt NT ind i julehyggen, er skønne Jultra oplagt som skolejulekalender. Hold nu op, jeg savner Kaare og Emil på skærmen. Afsnittene varer cirka 10 minutter, så det er også til at overse, og den er også på dansk.

TV2’s “Ludvig og julemanden” er også næsten en moderne klassiker. Og da den er fra 2016, vil der være mange mellemtrinsbørn, der ikke kender den. Lidt over 20 minutter skal man sætte af til et afsnit, der er på dansk.

Den svenske “Mirakel” er fra 2020 – og hvert afsnit varer 15 minutter. Den er på svensk, men underteksterne er danske.

Den svenske “Mysteriet på Greveholm” er en gammel svend fra 1996, men den er genudsendt flere gange på svensk TV, og den er kåret til den bedste julekalender nogensinde i Sverige. Men om den holder endnu, skal jeg lade være usagt. Sproget er svensk, men der er danske undertekster.

Hvis du spørger mig, hvilken julekalender, der er den bedste i Danmark, er der ingen over og ingen ved siden af “Pagten.” Den er på dansk, og musikken er skøn.

En nyere svensk serie er “Panik i tomteverkstan.” Som mange af de øvrige svenske julekalendere varer den 15 minutter. Sproget er svensk, men læsestærke elever er hjulpet af danske undertekster.

Snefald” er en norsk kalenderserie fra 2016. En af forfatterne bag er den norske Klaus Hagerup, der har skrevet bogen “Højere end himlen,” som jeg skrev speciale om nede i 1990’erne. Mange af tematikkerne fra bogen ses også i serien. Hvis bogen overhovedet kan lånes mere, skal den nok findes frem fra et biblioteksdepot. Selv om den er norsk er sproget dansk.

Storm på Lugnagatan” er en svensk serie fra 2018. Afsnittene er typisk på 12-15 minutter. Lyden er svensk, underteksterne danske.

Danske “Theo og den magiske talisman” må jeg have set, for den er fra 2017. Men jeg husker den ikke supergodt. Sprogligt er den til at gå til, for den er på dansk.

Tjuvarnas jul” fra 2011 skulle angiveligt være Charles Dickens jul på svensk med danske undertekster.

Tusind år til juleaften” skal tages helt bogstaveligt. Svensk julekalender med tidsrejse og danske undertekster.

Indskoling

Jul i Svinget var et stort hit hjemme hos mig, da den i sin tid blev sendt på DR i 2013. Den er til store indskolingsbørn eller små mellemtrinsbørn. Desværre er den kun på norsk, og det kan blive for svært for mange børn i aldernesgruppen.

Gode gamle “Nissebanden” er også at finde på MitCFU. Afsnittene varer godt 20 minutter. Sproget volder næppe problemer, da den er på dansk.

Ramajetternes jul” varer cirka 20 minutter pr. afsnit. Sproget er dansk

Sebastian Klein kan noget på TV, og han har også sin egen “Sebastians jul. på dansk.

Selmas Saga” er en nyere svensk julekalender, men sproget er dansk.

Fra 2020 er der den norske “Stjernestøv.” CFU angiver målgruppen som 0.-5. klasse, og der kan vælges mellem norske og danske undertekster.

Storm på Stillevænget” er en svensk serie fra 2019. Jeg har ikke set den, men jeg elsker ordspillet i titlen. Målgruppen er 1.-4. klasse. Sproget er svensk, og der kan vælges mellem danske og svenske undertekster.

Husker du debatten om manglende nissehuer? “Tinka og kongespillet” fra TV2 har målgruppen 0.-6. klasse. Hvis man hellere vil se “Tinkas juleeventyr,” er den der også. Begge dele på dansk.

Den populære “Tvillingerne og julemanden” har målgruppen 0.-5. klasse

  • Share: