Postnord har de seneste år haft en julekonkurrence, hvor børn har skrevet til julemanden. Alle, der skriver, får et svar fra julemanden. Og sendes brevet, så det er Julemanden i hænde senest 18.12.2023, deltager brevskriveren i en lodtrækning om at få opfyldt sit juleønske.

Man kan hente adresserede og frankerede kuverter på udvalge posthuse – se oversigten her. Der er dog kun begrænset antal kuverter, så det er med at skynde sig.Det koster i skrivende stund 12 kroner at sende et brev, så der kan godt være en del at spare, hvis man er lige så heldig som mig. I den lokale brugs, fik jeg lokket 2 klassesæt kuverter ud af personalet; men så måtte jeg også love, at jeg ikke selv skrev til Julemanden.

Man kan dog sagtens deltage, selv om man er nødt til selv at finansiere kuverter og porto.

Sammen med min dygtige kollega, Maria, der underviser i 2. klasse, har jeg lavet modeller og skabeloner til brevet.

Vi er startet med en modeltekst, som fiktive Maria 8 år har skrevet. I brevet præsenterer Maria sig selv, hun begrunder, hvorfor hun har været artig og derfor fortjener en julegave og sluttelig har hun en liste med ønsker.På klassens smartboard gennemgås de forskellige elementer i brevet.Inden eleverne skriver selv, forfatter klassen sammen et brev til Julemanden. Igen for at modellere og stilladsere processen for eleverne, så de får alle elementer i brevet med.

Brevet er fra den fiktive Jens, der tilfældigvis hedder det samme som klassens matematiklærer.

Og så er det tid til, at eleverne får skrevet deres eget brev. I MinUddannelse er der to versioner af opgaven. For de elever, der har et veludviklet skriftsprog, er en tom skabelon.
Og for de elever, der har brug for lidt støtte, er der en skabelon, hvor sætningerne er påbegyndt, så de skal færdiggøre dem. På den måde kommer alle elever igennem på deres niveau.Hvis du har en Google-konto, kan du tage kopi af de to brevskabeloner nedenfor. Har du ikke en Google-konto, kan du finde den søde julemand på Canva.com.

Brev til julemanden – tom skabelon

Brev til julemanden – skabelon med støtte


I MinUddannelse kan du for hvert kapitlet udvælge, hvilke elever et kapitel skal være tilgængeligt for. Klik på “Vælg elever” og udvælg herefter de relevante elever ved at sætte flueben ud for deres navn.Når brevene er skrevet, skal kuverterne udfyldes. Sammen med eleverne gennemgås først, hvordan Marias kuvert ser ud. Forsiden har Postnord udfyldt, men på bagsiden skal eleverne skrive deres navn og adresse.Bagefter udfylder klassen og læreren sammen den fiktive Jens’ konvolut. Og herfra er et lille hjertesuk. Den meget tekst på bagsiden er god læsetræning, men for små elever havde det alt andet lige været lettere at finde ud af, hvor de skulle skrive, hvis bagsiden var tom.Når elevernes adresser er bag på kuverterne, går turen i fællesskab til postkassen, der heldigvis ligger tæt på skolen. Det kan være en god ide at tjekke på postkasser.nu, hvor den nærmeste postkasse er.

Og så er det bare at vente på, at Julemanden skriver tilbage.

  • Share: