
Sådan filtreres frække billeder fra, når dine elever googler
En kollega var hos mig i dag. Hun ville gerne have hjælp til et program i SkoleTube. Og det fik hun. Men vi kom også til at tale om, hvorfor hun dog ikke bare brugte et af Google-programmerne i stedet.
Hendes begrundelse var, at i SkoleTube var der filter på, hvad eleverne kunne få frem, når de søgte på billeder. På Google kunne de finde alt muligt frækt, der så ville give forstyrrelser i undervisningen, når der skulle prøves grænser af.
Vi kan ikke forhindre, at eleverne lærer hinanden, hvordan man søger på frække billeder. Men vi kan gøre det lidt sværere for dem i skoletiden. Særligt hvis vi lærer dem gode vaner allerede fra indskolingen.
Den gængse måde vi lærer elever at google billeder på er, at de søger på google.com, finder et billede og så kopierer det ind i dokumentet. Her finder eleverne alt muligt upassende.
Du skal lære dem at gøre det inde i dokumenterne. Så filtreres det upassende fra.
Det er nemlig sådan, at du kan søge efter billeder direkte inde i Google dokumenterne.
En gang i historie skulle jeg lave et forløb om slaveri. Jeg ville krydre det med masser af billeder, men til min irritation var der mest mandlige slaver på billedkilderne. Jeg tænkte, at der der også skulle være nogle kvinder. I et øjebliks tankeløshed googlede jeg ordene “slave girls.” Den beslutning fortrød jeg straks, og jeg kan ikke advare kraftigt nok imod at gøre det.
Men hvis jeg googler “slave girls” inde i Google Docs, så kommer der ikke billeder, som børn ikke kan tåle at se.

De forskellige typer Google Dokumenter
Man indsætter typisk billeder i Google Docs, Google Slides eller Google Tegninger.
Google Docs er velegnet til at skrive tekst i. Det svarer nogenlunde til Word i Officepakken. Man kan godt indsætte billeder, men det kan godt blive bøvlet, når der skal laves layout
Google Slides svarer i store træk til Power Point i Officepakken. Det er man laver præsentationer og lignende. Men Google Slides kan så meget mere. Jeg bruger det meget til layout, f.eks. plakater (skriv plakat i søgefeltet øverst på bloggen og se øvrige ideer). Du indsætter tekst i tekstbokse, som du kan flytte rundt på.
Google Tegninger er genialt til lettere billedredigering. Det fungerer mere eller mindre som Google Slides; men i slides kan du tilføje side efter side. I Google Tegninger er der kun en side. Det kan være en fordel, hvis det specifikt er billedredigering, du arbejder med, for så holder eleverne sig til den ene side, fordi de ikke kan indsætte flere.
Sådan googler og indsætter du billede direkte i dokumentet
Uanset hvilken af de tre dokumenttyper du vælger at arbejde med, googler og indsætter du billeder på samme måde:
- I menulinjen øverst oppe vælger du “Indsæt”
- Herefter vælger du “Billede” og “Søg på nettet”
- Der kommer en søgemenu op i højre side. Her skriver du søgeordet i søgefeltet
- Klik på det valgte billede og vælg “Indsæt”

I det nedenstående eksempel googler jeg efter billeder med ordet “fisse” som søgeeksempel. Som det ses, er det meget lidt anstødeligt, hvad der kommer frem af billeder. Eleverne vil selvfølgelig prøve, men udbyttet bliver ret magert, hvis de vil have frække billeder.
