Da jeg startede som engelsklærer i forrige årtusinde, var det en fast del af mine elevers pensum, at vi i overbygningen havde et kursus i at bruge Gyldendals røde ordbøger. Dengang var bøgerne i fysisk form, og skoletasken var tung, når eleverne havde både engelsk og tysk samme dag. Akkeja.

Til gengæld havde Henning Bak forfattet et temmelig genialt hæfte, som virkelig lærte eleverne at bruge ordbogen.

Jeg har ofte savnet hæftet, men selv om grundopgaverne sagtens kunne bruges, er der jo sket en vis teknologisk udvikling, og nogle af opgaverne er forældede. I digitale ordbøger er fx. det mindre vigtigt at have styr på alfabetets rækkefølge.

Jeg har tidligere manglet undervisningsmateriale til et kursus i digitale ordbøger.

For nogle år siden lavede jeg opgaver til min klasse til Skoleordbogen. Men så skiftede kommunen til Ordbogen.com, og lige efter sommerferien gik vi over til Abc-ordbogen.

Mine elever i 9. klasse har således skullet forholde sig til 3 forskellige slags digitale ordbøger, mens de har gået i 9. klasse. Bevares, principperne er stort set de samme; men der er ingen tvivl om, at jeg savner visse funktionaliteter fra Skoleordbogen. Fx. synonymer for engelske opslagsord. Og det forvirrer eleverne, at skulle forholde sig til forskelligt layout.

Der findes ordbogsopgaver på Grammatip, men de er til Ordbogen.com. Fra Abc-ordbogen har man planer om opgaver i værkstedsdelen. Lige nu er der meget lidt, og intet på engelsk. Det kan ingen vente på.

Engelsk.Gyldendal.dk har fået et udmærket forløb til digitale ordbøger, der er ved at blive rettet til fra Skoleordbogen til Abc-ordbogen. Det vil jeg bestemt bruge som supplement, men hvad pokker gør jeg, hvis vi ikke fortsætter med portalen?

Jeg har derfor taget mit eget hjemmelavede kursus og rettet det til. Igen. Så det nu passer til Abc-ordbogen. Så krydser jeg fingre og håber, at vi ikke skifter udbyder en gang til (eller at det så i det mindste er en ordbogsportal, vi har haft tidligere).

Du finder kurset her:

Her finder du ordbogskursus til Abc-ordbogen

Når du klikker på et link, skal du kopiere dokumenterne. Dette kræver, at du har en Google konto.Kurset et tiltænkt elever på 7. årgang. Har de ringe forståelse for brug af en ordbog, kan de selvfølgelig godt have det senere.

Er du lærer i Hedensted Kommune, kan du finder forløbet i MinUddannelse. Du skal søge efter: “ABC-ordbogen engelsk 7.-9. klasse”

  • Share: