Underviser du i samfundsfag – og dansk – er det uafhængige site tjekdet.dk bestemt værd at kende. Hovedfokus på siden er faktatjek af påstande i den offentlige debat og bekæmpelse af mis- og desinformation.

Siden er fuldstændig genial i forhold til at finde kilder til eksamen, men der er også fin inspiration til produkter til eksamen på siden.Faktatjek

Første punkt på menulinjen er “Faktatjek.” Her undersøger man påstande, der florerer i den offentlige debat og undersøger, om udsagnene holder vand. Der er tydelig dato på opslagene, ligesom der er angivet læsetid.Fup og spam

Under “Fup og spam” er der en del historier, jeg faktisk selv har set på mit eget Facebook-feed – og også historier, folk jeg kender har delt. Det er ret skræmmende, hvor dygtige svindlerne er.Indsigt

Sektionen “Indsigt” forklarer forskellige aktuelle begreber. Og jeg er imponeret over de redaktionelle valg, for temaerne er i høj grad aktuelle og relevante.


Guides

Ikke alle artikler her er lige nye, men de er sørme relevante. Særligt for unge mennesker, der nærmest bor på Tik-Tok, er der fine vejledninger i at spotte deepfake-videoer.


Kommentar

Artiklerne under “Kommentar” er ikke helt nye, men omvendt varedeklarerer sitet ret tydeligt, at her skal man være opmærksom på datoen. De er altså ret konsistente med de redskaber, der bruges i almindelige kildekritik.


Undervisning

Og sørme om der ikke også er en sektion med undervisningsmateriale, herunder spillet Bad News. Spillet er ikke helt intuitivt, men når man lige har forstået, hvordan man gør, er der tonsvis af læring på en engagerende og underholdende måde.Ikke alt på i undervisningssektionen er helt nyt; men så kan man lade sig inspirere. Der er en rigtig god temaoversigt, man kan klikke ind på.Jeg skal helt klart have tjekdet.dk med på min årsplan i samfundsfag. Skal du også?

  • Share: