Du kender garanteret GIFs fra sociale medier. Typisk bruger vi dem som sjove billedkommentarer.

Mange GIFs findes og laves på siden giphy.com.

via GIPHY


En GIF er et billedformat med animation og grafik. Det er med simple farver og uden lyd. Grafikken i en GIF kører i et loop. Det vil sige, at når animationen er afspillet, starter det hele forfra igen og igen. En GIF skal helst være kort.

Men GIFs kan sagtens bruges til noget fornuftigt i undervisningen.

Jeg er selv begyndt at bruge dem meget, når jeg skal lave trin-for-trin-vejledninger.

Tidligere har jeg brugt forklaringsvideoer, og selv om jeg gør mig umage med at lave korte videoer, oplever jeg, at mine elever i højere grad foretrækker GIFs. De kan hurtigere overskue, hvad de kan springe over med det samme, og hvad de har brug for at se flere gange uden at skulle køre frem eller tilbage i en video.

Typisk laver jeg en skærmoptagelse, som jeg konverterer om til en GIF.

Der findes mange forskellige skærmoptagere. I Skoletube-pakken findes Screencastify og WeVideo. Sidstnævnte har endda lige fået tilføjet en GIF-funktion.

Skal dine elever lave GIFs vil jeg helt klart anbefale, at du lader dem bruge WeVideo. Så er der ikke noget bøvl med GDPR, og det er let for dem at gå til, hvis de tidligere har brugt WeVideo.

Hvis jeg selv laver GIFs, bruger jeg dog andre programmer til skærmoptagelse, da jeg synes, det er omstændigt og kræver mange kliks, hvis jeg skal bruge Skoletube.

På min PC optager jeg skærm med Screencast-O-matic (som koster penge) eller Snagit (som også koster en smule). I Snagit kan du lave GIFs direkte – også baseret på screenshots.

På min arbejdschromebook bruger jeg oftes udvidelsen Nimbus Screenshot, som har mange fine funktioner i gratisversionen. I betalingsversionen kan du klippe i din skærmoptagelser, ligesom du kan konvertere dem til GIFs. Men jeg synes, den er for ustabil til, at jeg vil anbefale dig at bruge penge på den.

Lav skærmoptagelse til GIF 1.0

Ovenfor kan du se i en GIF, hvordan jeg laver en skærmoptagelse med Nimbus Screen shot (og det har jeg så optaget med Screencast-O-Matic til Chrome).

 1. Jeg laver skærmoptagelsen og gemmer den på min chromebook

 2. Jeg går ind på siden convertio.co

 3. Jeg vælger “Choose file.”

 4. Så uploader jeg min skærmoptagelse fra før.

 5. Jeg sikrer mig, at det er GIF-format, der konverteres til, før jeg trykker på “Convert”

 6. Når filen er konverteret til GIF, trykker jeg på “Download.”


Vær obs! på at du konverterer til GIF-format

Download, når konverteringen er færdigNu kommer det virkelig smarte. Når jeg laver guides til GIFs, kan jeg indsætte dem i Google Slides og Google Docs.

Under Corona lockdown sendte jeg nogle opgaver til elever, der var baseret på gamle opgaver fra DR Ligetil. Da det jo var svært at vejlede på distancen, lavede jeg indsatte jeg GIFs som visuel guide i opgaverne.


Se eksempel på opgave i Google Docs med GIFs som visuel guide (side 2, 3, 6 og 8)


Beskær din GIF

 1. Jeg åbner et dokument i Google Slides (eller Google Docs)

 2. Vælg “Indsæt”

 3. Vælg “Billede”

 4. Vælg “Upload fra computer”

 5. Upload GIF’en

 6. Dobbeltklik på GIF’en

 7. Beskær den

 8. Tryk på retur-tasten, når du er færdig

 9. Tilpas størrelsen, hvis det er nødvendigtSe hele processen visualiseret i den GIF nedenfor.

Lav skærmoptagelse til GIF 2.0

Som nævnt kan du også lave GIFs i skoletube. Jeg har lavet en guide, som du kan dele med dine elever. Den er lavet i Google Slides, og du kan tage din egen kopi af sættet her og tilføje/eller slette efter behov.

Du kan også se en webversion af guiden nedenfor, hvor du kan tage en kopi af URL’en, som du kan dele med dine elever.Slutteligt har jeg lavet guiden i PDF til print, hvis du ikke har mulighed for at sidde med to skærme, når du følger guiden.

 • Share: