BookToks som boganmeldelse
Unge mennesker læser gerne det, som deres venner anbefaler.
Unge mennesker er på TikTok.
På TikTok kan man finde de såkaldte BookToks, som er korte videoer med musik, der handler om bøger. Det kan være talevideoer, hvor der konkret anbefales bøger, eller det kan være videoer, hvor der vises de følelser, som bogen skaber.
Hvis du googler, vil du kunne se, at forlagene i høj grad har opdaget BookToks.
Også DR har haft indslag om BookToks.
I 7. klasse har vi leget med Booktoks på en fagdag.
Vi har naturligvis ikke været på selve TikTok, da det ville være et brud på persondataforordningen (GDPR), men SkoleTube er fuld af gode redskaber, som eleverne hurtigt kan bruge.
Vi har brugt WeVideo og fundet masser af god musik på FindTheTune
I første omgang har der ikke været de store faglige krav til elevernes BookToks. Det handlede om at komme i gang og producere og lære at bruge WeVideo osv.
Vi genbesøger dog BookTok-opgaven sidst på året, hvor der vil være mere specifikke krav til det faglige indhold. Her vil det også være en del af opgaven, at eleverne skal finde eksemplariske Booktoks.
Jeg lavede en hjemmeside til eleverne i Google Sites, som du kan finde her.
Vi startede med at se eksempler på BookToks, jeg havde fundet til eleverne.
Herefter så de 3 BookToks, jeg havde lavet til dem med SkoleTube-værktøjer
Til sidst skulle de selv lave en BookTok, og der kom mange forskellige løsninger. Det var tydeligt, at eleverne kendte virkemidlerne fra deres hverdag. Fx. havde en drengegruppe fundet på at indsende en GIF i deres Booktok.
Som hjælp til eleverne havde jeg lavet en skabelon, der passer i formatet til en telefon, så eleverne kunne lave stillbilleder med tekst til deres Booktok.
På hjemmesiden er også en trin-for-trin-vejledning i WeVideo ligesom der er en guide i, hvordan de importerer musik fra Find the Tune og herefter importerer den i Wevideo.
Det kan ikke undgås, at der kommer black bars, når elevernes videoer vises. Her ville det naturligvis se anderledes ud, hvis BookToksene var uploadet til TikTok. Men det må vi ikke i skole-regi.
Vi har efterfølgende arbejdet med radiofortællinger i kristendomskundskab, ligesom vi skal arbejde med kortfilm til efteråret. Her er wevideo igen et virkelig godt redskab.
Er du lærer i Hedensted Kommune, er der et forløb til BookToks i MinUddannelse.