Derfor skal du kende inkognito-funktionen i chrome
Et inkognito-vindue i browseren Google Chrome er en browsertilstand, hvor din søgehistorik ikke gemmes.
Så når inkognitovinduet lukkes, er log-in-koder osv. ikke gemt.
Sådan går du i skjul på Google Chrome
- Find de 3 prikker øverst i højre hjørne af browservinduet.
- Vælg “nyt inkognito-vindue” – eller tryk CTRL+shift+N
- Du kan se, at du er i inkognito-tilstand, når baggrundsfarven i browservinduet er sort i stedet for den normale hvide.
Men hvad pokker skal man egentlig bruge det her inkognito til?
Når elever laver præsentationer
Det er superbøvlet, når der skal laves præsentationer på smartboardet i klassen, hvis eleverne skal logge ind og ud af google, hver gang en ny præsentation skal vises.
Lad eleverne åbne et inkognito-vindue og logge ind. Når vinduet lukkes igen, er de automatisk logget ud.
Når du bruger en offentlig computer, eller en computer, der deles af flere
Hvis du fx. bruger en computer på et offentligt bibliotek eller andre steder, hvor du deler en computer med andre, så er det en fordel at bruge et inkognito-vindue, så du er sikker på, at dine koder ikke på mystisk vis gemmes og misbruges af andre.
Bruger du inkognito-vinduet kan du roligt tjekke mail, facebook osv., for koderne er væk og glemt, når du lukker inkognito-vinduet.
Når du skal tjekke links, du deler
Jeg bruger typisk inkognito-vindue, når jeg skal tjekke, hvordan links, jeg deler, ser ud for andre.
Jeg er tit blevet narret af, at alt virker og ser fint ud på min egen computer, men har jeg glemt at dele rettigheder til et Google-dokument, opdager jeg det ofte først, når jeg lige har afprøvet det i et inkognito-vindue, hvor jeg jo ikke er logget ind på Google.
Når du shopper rejser på nettet
Når du leder efter billigere rejser på nettet, gemmer rejseselskaberne cookies fra din søgehistorik. Hvis du besøger samme side igen, ved de, at du er interesseret i rejsen.
Og så har dit ubevidste jeg fortalt dem, at du er tæt på at lukke en handel. Når du allerede mentalt har bestemt dig for at køb, vil du ikke afstå fra at gennemføre købet, hvis der er en mindre prisstigning. Den slags salgspsykologi har rejsesiderne helt tjek på. Det er derfor du ofte oplever, at priserne er højere, når du tjekker samme rejse ½ time senere.
Hvis jeg var dig, ville jeg søge rejser i et inkognito-vindue, så din søgehistorik ikke gemmes. Jeg garanterer ikke, at rejsepriserne ikke stiger; men prøv det lige af.
Når du vil gå uden om Googles søge-algoritmer
Når du søger på Google, kender søgerobotterne dine vaner og præferencer. Derfor vil man finde de søgeresultater til dig, som man tror, du vil foretrække.
Prøv at Google i et inkognito-vindue, og du vil nogle gange se, at du får andre resultater, end hvis du søger, når du er logget ind på Google.
Når du skal shoppe gaver online fra familiecomputeren
Hjemme hos os har vi en stationær familiecomputer. Jeg har lært på den hårde måde, at jeg skal søge inkognito, når jeg leder efter gaver til familien, hvis jeg skal overraske gavemodtageren.
Men husk: Du er ikke 100% anonym
Du kan ikke gå på dark web og andre skumle steder uden at blive opdaget, bare fordi du går inkognito.
Din webudbyder, din skole eller din arbejdsgiver kan stadig spore din aktivitet, hvis det skulle være nødvendigt.