I dette indlæg skriver jeg om, hvordan eleverne kan snyde i sprogfagene, når de skriver i Google Docs.

Jeg lovede at komme med en løsning.  Den kræver liiiiiiiidt teknisk snilde; men når først du har fanget fidusen, er det ikke svært.

Det første, du skal gøre, er at installere en udvidelse til Google Chrome, der hedder Draftback

Det gør du sådan her:

1. Google Chrome Webshop og vælg det første link.

2. I webshoppen søger du på Draftback

3. Tryk på “Føj til Chrome”

4. Du ser nu en grå firkant med et stort D øverst i højre hjørne

5. Draftback er installeret

Se evt. denne video:


Når du nu går ind i et et Google Docs-dokument, vil det nu se sådan her ud:Der er nu en lille firkant ved siden af kommentar-knappen og del-knappen øverst til venstre i dokumentet. Det vil være der fremover (medmindre du fjerne Draftback-udvidelsen, fordi den generer dig visuelt)

Tryk på knappen, og denne dialogboks kommer frem.
Her skal du trykke på view.

Drafback spiller nu en slags film med alle de ændringer, der er sket i dokumentet.

Som det ses nedenfor, er der en playknap (hvor du også kan pause) samt fast forward- og fast backwards-knapper øverst oppe.

I venstre side er der en menu-bar, hvor du kan regulere hastigheden. Jo højere oppe den er, jo hurtigere afspilles “filmen.”

Desuden er der også mulighed for at sætte flueben ved “play actual speed”. Her kan du se, hvad der sker i dokumentet i realtid.

Jeg har lavet en lille video, der viser hvordan Draftback fungerer. Den er ikke enormt spændende, men så 30 sekunder inde i filmen, skal du holde øjnene åbne!
Pludselig er teksten gået fra dansk til engelsk på et splitsekund. Og det er, fordi eleven har kopieret en maskinoversat version af teksten ind i dokumentet.

Og så er der ikke meget at diskutere. Eleven har snydt.

P.S. Min matematiklærerkollega siger, at hun også gerne vil have et kursus i Draftback.

P.P. S. Her kan du prøve Draftback på 4 test-dokumenter


Hvis draftback driller

I perioder driller draftback, så skærmen bliver helt grå, og det ser ud til, at programmet ikke virker. Her er mit råd, at du skal gå ud af dokumentet og så åbne det igen. Så plejer det at virke.Andre gange kan din administrator have lukket for adgangen til Draftback, og så er der ikke så meget at gøre.

  • Share: